GESCHIEDENIS EN WEETJES Pihonia is de officiële studentenvereniging van het departement Bedrijfmanagement van Hogeschool Gent, campus Mercator & Schoonmeersen.
Het departement Bedrijfsmanagement voorziet 7 opleidingen, namelijk Accountancy- fiscaliteit, Financie- en verzekeringswezen, KMO-management, Supply Chain management, Marketing, Milieumanagement en Rechtspraktijk.
De club werd opgericht in 1985 door Kris De Leeuw en nog andere studenten van het Provinciaal Instituut voor Hoger Onderwijs, kortweg het PIHO. Vandaar ook de naam PIHO-NIA. Later evolueerde de school in een departement van de Hogeschool Gent, Mercator genaamd. De naam van de club werd echter nooit gewijzigd.
Onze club bezit een rijke geschiedenis, waarvan de kennis (lees: het gehele fysieke archief) helaas verloren gegaan is. We proberen jullie hetgeen we weten door te spelen! In 1986, een paar jaar na de oprichting van Pihonia, ging het al niet zo goed met onze geliefde club. We hadden niet zo'n goede naam en, voor die tijd, relatief weinig leden. Hoewel de opbrengsten van de drankautomaten op de Henleykaai voor de club waren, kwamen we niet toe met het betalen van de facturen van Coca-Cola. Financieel was Pihonia met een mooi zwart gat in de kas. Gelukkig hadden er toch een paar leden door dat de club naar zijn ondergang aan het rollen was. Ze organiseerden een middagvergadering en stemde het toenmalig praesidium weg om zelf de leiding van Pihonia over te nemen. Om toekomstige problemen te vermijden besloten ze het financieel beheer een legaal tintje te geven. Zo ontstond Pihonia vzw. Hiermee dwongen ze zichzelf om een transparante boekhouding te voeren en beschermden ze teamleden tegenover bestaande en toekomstige leveranciers. Het academiejaar sloten ze af met het afbetalen van de schulden. Pihonia telde het jaar erop zo'n 1350 betalende leden en een tal van activiteiten.
Jammer genoeg komt er hierna een groot gat in onze clubgeschiedenis. De laatste bronnen waarover we beschikken, na de oprichting van de vzw, gaan terug naar eind jaren 90. Pihonia was toen een groot florerende club! Geruchten zeggen dat we toen de grootste club van Gent waren. Enigszins wel geloofwaardig als je weet dat we toen onze galabals in Flanders Expo gaven, fuiven organiseerden in de Vooruit waar onder andere Clouseau en de Kreuners kwamen optreden. Begin jaren 2000 is er echter iets misgelopen. We horen veel verschillende verhalen, maar de ware oorzaak zal waarschijnlijk nooit naar boven komen. Het feit echter was dat veel geld verdwenen is (alsook de Pihonia-auto). We spreken hier dan ook over grote bedragen, namelijk miljoenen Belgische frank. De galabals begonnen ook verliezen te lijden, waardoor de vzw in een schuldenput terecht kwam en het verdere wanbeleid zal er geen deugd aan gedaan hebben. De club kwam dus in een serieuze slop terecht en was op sterven na dood. Echter onze huidige peter, Jelle de Groote (cafébaas van de Amber) heeft zijn schouders onder de club gezet in zijn praesesjaar en Pihonia weer doen openbloeien! De vzw werd ontbonden en de stabiliteit kwam terug. Waardoor we de club geworden zijn wie we nu zijn. Geen massaclub meer, maar een kleinere en hechtere club, waar de ‘Pihonia-lifestyle’ nog steeds de prioriteit is.
Zoals jullie misschien al weten bestaan er in Gent verschillende konventen, die verschillende studentenclubs en/of -kringen overkoepelen. Ze staan in om de studentikoziteit te bewaren, de regels te handhaven en natuurlijk ook om massa events te organiseren, zoals de massacantus, gravensteenfeesten, 12-urenloop, etc...
FK (faculteiten konvent): Overkoepelen alle kringen die gebonden zijn aan een universitaire richting. Hier spreekt men dan ook uitsluitend over een kring en geen club. SK (senioren konvent): Overkoepelen alle streekclubs en alsook enkele hogeschool clubs. HK (home konvent): Overkoepelen alle clubs die gebonden zijn aan een studentenhome. Er bestaat dan ook nog bvb het PFK (politiek en filosofisch konvent), waar clubs omvat zijn die politiek gerelateerd zijn, maar dat is minder belangrijk voor ons, gezien we losstaan van een levensbeschouwing of politieke voorkeur.
Pihonia is nog een hele tijd lid geweest van het SK, waar we tot ongeveer midden de jaren 2000 lid van zijn geweest, maar waar we echter zijn uitgestapt. Dit naar verluid omdat we ons niet wilden binden aan de doopregels van het SK.
Uit protest is Pihonia overgestapt naar het GSK (Gent studenten korps), opgericht door clubs die niet tevreden waren met de werking van het SK. Het GSK stond onder leiding van het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond), lang was dit echter niet het geval en bovenstaand korps werd in 2007 opgedoekt. Een overblijfsel van onze tijd bij het GSK is wel dat wij, in tegenstelling tot het merendeel van de Gentse studentenclubs, nog tot op de dag van vandaag de oude codex (blauwe KVHV-codex) gebruiken.
Enkele Pihonianen hebben wel nog geprobeerd om een eigen konvent op te richten, nadat we uit het SK gestapt zijn, namelijk het HOK (Hogeschool konvent). Dit met het idee om alle hogeschoolclubs te overkoepelen, maar lang heeft dit idee niet geleefd. Sindsdien is Pihonia steeds als club onafhankelijk van de konventen gebleven.
Pihonia heeft doorheen de jaren ook heel wat verschillende clubcafé’s gekend. Diegene waarvan ik nog kennis heb zijn:
- Tin pan alley (tegenwoordig is dit de Latin quarter). - De Salamander (hier waren we vaste klant. Rita, de cafébazin, kan nog steeds de beste verhalen vertellen over Pihonia. Ga ook maar eens op zoek naar de Pihonia sticker in het café). - Père Totale (hier zouden we blijkbaar ook nog gezeten hebben voor korte tijd). - De Karper (dit was ons dagcafé, de band met dit café is echter verwaterd sinds enkele bedrijfsmanagement-richtingen naar campus Schoonmeersen zijn verhuisd en onze studenten meer verspreid zitten over de twee campussen). - Petrus (Jelle was hier vroeger gerant, maar door zijn verhuis naar de Amber zijn we hem gevolgd.) - Pi-Nuts (huidig) - Amber (huidig), vroegere naam van de Amber was ‘t fiasco - Viking (huidig)
Bij deze danken wij Yannick Maes (praeses 2014-2015) voor het neerschrijven van onze clubgeschiedenis!
Geschiedenis van het wapenschild:
Het merendeel van de studentenverenigen maakt gebruik van een traditioneel wapenschild, waaronder ook Pihonia! Maar hoe is ons huidig schild tot stand gekomen? Hieronder tracht ik de geschiedenis en symboliek van het schild te verduidelijken!
De huidige vorm van ons schild heet een empirsche schildvorm (18-19de eeuws). De afmetingen van het officiële schild zijn 70 centimeter hoog en 50 centimeter breed.
Aan het hoofd van het schild staat een faas (horizontale band) met de benaming van de club. Het veld van het wapenschild van de club is middendoor gedeeld van boven naar beneden.
In de linkerhelft van het veld heeft men dan de drie kleurstroken met het monogram in het wit. Het monogram van de club wordt gevormd door de letters V, C & F: Vivat Crescat et Floreat (leef, groei en bloei), doorvlochten met de letter P (Pihonia), het uitroepteken staat voor ‘In Aeternum’ (tot in de eeuwigheid) en betekent dat de vereniging nog actieve studenten telt.
In de rechterhelft van het schild staat een aanziende witte leeuw, op een zwarte achtergrond.
Onze huidige leeuw is neutraal zonder franjes, maar de leeuw heeft er echt niet altijd zo uitgezien!
Op een vorige versie van ons schild werd er gewerkt met een ander soort (Gentse) leeuw.
De beschrijving van de Gentse leeuw gaat (deels) als volgt: "In sabel (zwart) een leeuw van zilver (wit), getongd van keel (rood), geklauwd en gekroond.” De gouden halsband met kruis ontbreekt echter, dit vanwege het pluralistische karakter van onze vereniging, maar zoals je ziet symboliseert de leeuw op ons vroegere schild duidelijk de Gentse leeuw.
Op de huidige versie van ons schild zien we nog steeds een witte leeuw, weliswaar zonder kroon en zonder rode details, maar deze staat nog steeds symbool voor de leeuw van Gent. De reden waarom de leeuw op het schild ooit veranderd is blijft mij tot op de dag van vandaag onbekend. Persoonlijk zou ik een neutrale leeuw zonder franjes interpreteren als een ‘Tabula Rasa’, iedereen die bij Pihonia komt begint als een onbeschreven blad en krijgt de kans zich te ontplooien binnen de club.
Op de bovenstaande foto zien we Kris De Leeuw, de oprichter van onze club, met zijn originele Pihonia lint. Op de linkerhelft van ons schild was er nog geen sprake van het traditionele monogram dat op de meeste clubschilden aanwezig is, aangezien dit wordt voorgeschreven in de studentencodex.
Op de rechterzijde het schild zien we de originele Gentse leeuw, inclusief gouden halsband en kruis. Op de linkerzijde is het mij onduidelijk welke figuur er wordt afgebeeld, een engel of een duivel? Misschien is deze onduidelijkheid wel
symbolisch voor de club aangezien je nooit op voorhand weet wat er gaat gebeuren als Pihonia aan’t rollen gaat 😉
Simon De Vuyst Pihonia praeses 2017 - 2019 Stefanie Vandenbauw Ab-Actis 2020-2022
De Rolder, het lustrumbier van Pihonia: Het begon allemaal in het hoofd van hobbybrouwer en pro-senior Mathias die al lang een eigen Pihonia bier wou ontwikkelen. Het spreekt vanzelf dat het lustrumcomité onmiddellijk verkocht was bij het horen van dit idee (Geef toe, het is fantastisch toch?). We gingen op zoek naar een geschikt bier en bijhorende brouwer om onze droom werkelijkheid te laten worden. Per toeval kwamen we uit in D'Oude Maalderij in Izegem bij brouwer Jef Hiq Pirens.
Na wat informeren en uiteraard proeven bleek dat brouwer Jef iets unieks kon creëren met een leuke achterliggende link met Pihonia: een zwart bier die smaakt naar een blond bier; Onze clubkleuren in 1 bier zegmaar.
Binnen het lustrumcomité werd er beslist om met dit gewaagde idee verder te gaan. We stelden ons ideale bier voor ogen en in samenspraak met de bouwer werd het recept samengesteld om zo te bekomen wat we voor ogen hadden: Een uniek, smaakvol én toegankelijk biertje die je de hele avond door kan drinken.
Maar eigenlijk staat ons bier ook voor een verwijzing naar wat Pihonia echt is: iets unieks. Het vergt lef om door het zwarte kleur van de doop, uiteindelijk toch de gele Pihonia smaak te pakken te krijgen. Maar eens je er van geproefd hebt, kan je niet meer zonder. Een club die van buitenaf niet voor iedereen toegankelijk lijkt, maar door er van te proeven wordt het tegendeel bewezen!
Ut Vivat, Crescat et Floreat que Pihonia! Het Lustrumcomité 2019-2020 Yannick, Mathias, Sophie, Simon, Nathan, Jana en Jonathan
Praesidium Baby's Pihonia: De studententijd is voor veel mensen de beste tijd van hun leven. Ze maken er vrienden voor het leven, ze ontplooien op sociaal vlak en ze zetten een grote stap naar het volwassen leven. Voor sommige mensen vinden ze er zelfs de ware! Het is dan ook geen wonder dat er in Pihonia enkele mooie blijvende relatie gevormd zijn. Er zijn zelfs enkele Pihonia baby's.
De trose ouders en de baby krijgen dan van Pihonia een heel speciaal cadeau, namelijk een breed lint op formaat van de baby!
Momenteel zijn er twee baby's met dergelijk lint, namelijk: - Mini Feest: Thibe De Temmerman 25/11/2011 (kindje van Eline Olivier (die Feest was in 2009-2012 =Keizer Feest) en Balten De Temmerman )
- Mini Vice: Louise Bruynooghe 18/04/2020 (kindje van Pieter-Jan Bruynooghe (die sport was in 2009-2010, 2011-2012 en Vice-Praeses in 2012-2013) en Jana Van Everbroeck (die feest was in 2013-2014 en Vice-Praeses in 2014-2015)
Nu hopen we dat we nog veel van dit soort linten mogen maken voor pro's van ons die Pihonia baby's krijgen!
Cas Brouckaert Pihonia Praeses 2020-2022
Huidige (vice)peters en (vice)meters: Peter: Jelle De Groote (uitbater Amber) Meter: Hendrik De Wilde (gerant Pi-Nuts) Vice-Peter: Simon De Vuyst (Pro-Senior 2017-2019) Vice-Meter: Klaas Nerincx (Pro Sport 2017-2018) Pihonia’s cantustips (heel nuttig voor de schachten) Officiële liederen (Rechtstaand met rechterhand op hart onder het lint) Io vivat (vertaling hieronder) ---> Codex pg. 213 Hoera, zij leve lang! Hoera, zij leve lang: de gezondheid van ons ieder! Dit is de beker der liefde, laat hem dan weer opnieuw gevuld worden. De vriendschap verbindt ons, en de wijn geeft vreugde. Strofe 1 en 3 (van buiten te kennen). (Bij andere clubs/kringen soms ook strofe 5 of 6.) Als een (pro)senior binnenkomt wordt altijd de eerste strofe gezongen uit respect voor deze persoon. Gaudeamus Igitur---> Codex pg. 214 Laat ons verblijden Zolang we nog jong zijn. Na een fijne jeugd Na de ellende van hoge leeftijd Zal de aarde ons hebben. Strofe 1 (van buiten te kennen) 1ste strofe wordt alsook gezongen indien er een (pro)praesidiumlid de cantuszaal betreed. De Slag om het Gravensteen---> Codex pg. 18 Geschiedenis achter dit lied, vind je terug in de blauwe blaadjes van de codex, zeer interessant om eens te lezen! Strofe 1 en 3(van buiten te kennen) Pihoniaclublied Natuurlijk van buiten te kennen en zo luid mogelijk mee te zingen! Klokke Roeland---> codex pg. 353 Strofe 1 en 3 (in theorie ook van buiten te kennen, maar minst belangrijke) Tip: zoek zeker de liedjes eens op via het internet, om de juiste melodie te weten. http://www.carpegeel.be/codex.aspx Extra cantus weetjes -Nadat de cantor de paginanummer heeft gezegd. Zal hij woord geven aan de temmer. Deze zal de schachten de paginanummer laten afroepen door eerst ‘schachten de pagina’ te zeggen, waarna zij recht staan. Vervolgens dit nogmaals te zeggen. Waarna de schachten luid, vol enthousiasme de pagina roepen op volgende manier: bv. bij pagina 308 “pagina 308, 3, 0, 8, 8, 0,3, pagina 308." Indien er een symmetrisch getal is, moet dit niet in beide richtingen zoals bv. bij 252. - Bij een salamander (heildronk)/prosit gericht naar een (pro)senior, vice,... mogen de schachten pas recht staan wanneer diezelfde ‘surgite’ (afkomstig van het Latijnse ‘surgo’ wat recht staan betekent) roept. - De Senior of andere persoon die toegedronken wordt, beantwoordt de oproep overigens met "Ad exercitium sanctissimi salamandris, omnes commilitones (qui adsum), surgite!" Vrij (letterlijk) vertaalt betekent dit “Om uit de voeren de straf salamander, alle commilitones (die aanwezig zijn), sta recht!” Meer informatie over deze heildronk en andere tradities zijn eveneens terug te vinden in de blauwe blaadjes van de codex; uitermate interessante literatuur! - Als een schacht het woord willen vragen. Doen zij dat steeds via de temmer die dan in naam van de schacht het woord vraagt aan de senior. Hij zal steeds met het juiste handgebaar en de zin ‘meester, peto verbum’ het vragen. Dit kan bv. zijn om een pismopje aan te vragen. - Formaliteiten (ook wel ‘met manieren’ genoemd) bij strafje/beloning: prosit meester, prosit corona. ( prosit senior mag immers nooit, gezien schachten deze nog niet mogen aanspreken). - Een cantuszaal is steeds onderverdeeld in een hoofdtafel, rechtercorona, linkercorona, anticorona en de schachtenbak. -Het bier tijdens een cantus wordt bijgevuld door bierschacht(en). Deze worden aangeduid door de temmer. Enkele lege bekers worden bijgevuld. Hierbij wordt rekening gehouden met de functie van deze persoon. Eerst wordt de praeses zijn beker bijgevuld, dan rest van de hoofdtafel, daarna pro’s, daarna praesidium, daarna comilitones en als laatste schachten. -Nog enkele gebruiken die hun oorsprong kennen in het Latijn: Tempus = Tijd. Betekent op een cantus evenveel als ‘pauze’. Ad sedes = Wees gezeten. [Je móét dus gaan zitten.] Non habes = Niet aanvaard, niet uitgevoerd. [Die vlieger gaat dus niet op.] Ex = Einde [lied ex, cantus ex] Betekent dus het einde van een lied (sluit uw codex dus!) of het einde van een deel van een deel van de cantus (pas wanneer de Senior 'Tempus In' roept en met de hamer slaat wordt het toegelaten om recht te staan voor commilitones. Schachten wachten tot alle commilitones de kans gekregen hebben om de zaal te verlaten). Tabula rasa = Leeg bord, onbeschreven blad. Alle bekers worden leeg gedronken (! niet gegoten) alvorens de tempus aanvangt. De ontgroening is een ritueel dat zich voltrekt aan het einde van het academiejaar. Schachten bewijzen er voor een laatste maal ‘Pihonia-waardig’ te zijn alvorens commilito te worden.